Career Advice

5 redenen om te kiezen voor een ICT traineeship na je studie

Floor Wagenaars
17 mrt 2022

Yes, je diploma is (bijna) binnen en jij bent helemaal klaar voor je eerste baan! Ga je op zoek naar een startersfunctie of wil je jezelf verder ontwikkelen tijdens een traineeship? Campus Recruiter Floor Wagenaars van Axians noemt 5 redenen waarom het een goed idee is om na je IT studie in een ICT traineeship te starten.

1. Werken en leren tegelijkertijd

Je komt vers uit de schoolbanken en denkt klaar te zijn voor het werkende leven, maar dan begint het pas echt! Tijdens je eerste baan zul je al gauw merken dat er nog zoveel te leren valt. Als je start met een traineeship dan heb je het grote voordeel dat je verder kan leren én direct relevante werkervaring opdoet. De focus ligt bij een ICT traineeship echt op het intensief ontwikkelen van jouw hard skills en kennis door middel van learning on the job, workshops, trainingen en het behalen van certificaten.

2. Direct een volwaardig salaris

De meeste studenten hebben niet veel te besteden tijdens de studieperiode, een goede reden om na het behalen van je diploma op zoek te gaan naar een startersfunctie met het beste salaris. Je zou misschien verwachten dat het salaris bij een traineeship lager ligt dan bij een normale startersfunctie, doordat er heel veel in training, begeleiding en ontwikkeling wordt geïnvesteerd. Maar wist je dat je bij een traineeship gewoon direct een volwaardig salaris kunt verdienen? Betaald worden om te leren, de ultieme win-winsituatie dus!

3. Intensieve begeleiding

Het begin van je carrière wil je goed van start gaan, gelukkig staan er tijdens het traineeship extra veel mensen klaar om je daarbij te helpen. Je hebt niet alleen je leidinggevende aan wie je al je vragen kunt stellen, vaak heb je ook nog externe trainers, de HR afdeling en een buddy met wie je alles kunt delen. Allemaal zodat jij het beste uit je traineeship kunt halen. Daarnaast bouw je tijdens een traineeship al heel gauw een groot netwerk op, waar jij veel aan zult hebben in de toekomst. Je leert niet alleen je mede trainees heel goed kennen, maar je komt ook in contact met veel verschillende mensen binnen de organisatie en bij klanten.

4. Persoonlijke ontwikkeling

Een goede reden om voor een traineeship te kiezen is toch wel de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Tijdens een persoonlijk ontwikkeltraject leer jij jezelf goed kennen en je talenten optimaal benutten. Het is bedoeld om jouw sociale vaardigheden te verbeteren, je zelfinzicht te vergroten en op zoek te gaan naar je professionele identiteit.

Hoe het ontwikkeltraject eruit ziet en hoe intensief het is verschilt per bedrijf. Oriënteer jezelf daarom goed op de vele verschillende traineeships, stel vragen en kies een programma dat goed bij jou en je leerdoelen past.

5. Goed toekomstperspectief

Een traineeship geeft een kickstart aan je carrière, je groeit in een korte tijd uit tot een toekomstbestendige ICT professional. Dat staat niet alleen goed op je cv, maar is ook voor jezelf heel belangrijk. Zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak ben jij een stapje verder. Jij weet waar jouw kracht ligt, wat je valkuilen zijn en waar je energie van krijgt. Maak hier gebruik van! Ga met je leidinggevende in gesprek en geef samen richting aan je carrière, passend bij jouw wensen en ambitie.

Lijkt het je ook leuk om een ICT traineeship te gaan doen? Misschien begint jouw loopbaan wel bij Axians! Wij zijn een erg brede ICT dienstverlener met verschillende expertises, dus er is altijd wel iets dat bij je past. We hebben zelfs rollen voor mensen zonder ICT achtergrond. Ik ga graag eens in gesprek om te kijken of we een goede match zijn, neem contact op via floor.wagenaars@axians.com.