Trainee Stories

Business Process Analyst – de bewaker van veranderingen in SAP

Jeroen Bierens
09 jun 2022

Na mijn studie had ik zoveel mogelijkheden. Er waren veel bedrijven die mij leuk leken en waar ik voor mijn gevoel van waarde kon zijn. Ik wist alleen niet zeker of die bedrijven ook goed bij mij pasten. Ik was tijdens mijn master Strategic Management al in aanraking gekomen met SAP. Het vakgebied IT trok mij wel, maar ik wist niet welke richting ik op wilde. Ik had verschillende bedrijven benaderd, maar iTrainee bood me de kans om een traineeship te doen. Zo had ik de mogelijkheid om me eerst te oriënteren en te specialiseren. Natuurlijk heb ik getwijfeld, maar toen ik sprak met oud-trainees en hoorde voor welke bedrijven zij werkten had ik het gevoel dat ik de juiste keuze maakte.

Steile leercurve

De eerste twee maanden verkenden we de meestgebruikte modules van SAP. De leercurve van de opleiding vond ik steil, maar de docenten begeleiden je bij iedere stap. Zo hebben ze mij ook begeleid in de keuze voor mijn specialisatie. Ik wilde de logistieke kant op, waardoor ik in samenspraak met de opdrachtgever (ASML), mij ben gaan specialiseren in EWM. Momenteel houd ik mij bezig met het automatiseren en inrichten van logistieke processen. Zonder de hulp van iTrainee was het een stuk lastiger geweest om op deze plek binnen te komen. Door de strenge selectieprocedure van iTrainee en de verschillende trainees die mij zijn voorgegaan, wist ASML precies wie ze binnenhaalden.

Twee soorten werkgebieden

Als Business Process Analyst bij ASML ben ik actief in het domein Logistics & Manufacturing. In deze rol vertaal ik behoefte van de business naar passende SAP-oplossingen. Als de business iets wil – bijvoorbeeld een verbetering in het huidige proces – dan breng ik de huidige situatie in kaart en ga ik in gesprek over mogelijk oplossingsrichtingen. We kijken vervolgens welke oplossing het meest geschikt is, waarna we deze gaan ontwikkelen. Bij iedere ‘change’ doorlopen we een vast aantal stappen. Mijn verantwoordelijkheid is het bewaken van dat change proces. Ik zorg er dus voor dat als we iets in productie nemen, het uitvoerig getest is en er geen negatieve impact ontstaat wanneer het in productie genomen wordt.

Waar ik veel voldoening uit haal is het inrichten van iets dat er nog niet is en er een succes van maken.

Ik doe dit binnen één groot project en bij kleine verbeteringen binnen bestaande processen. Bij het project ben ik niet de enige Business Process Analyst. Gezien de omvang van het project ben ik slechts verantwoordelijk voor een deel van het proces. Ik leg verantwoording af aan een projectleider die de scope, het budget, de resources en de tijdlijn in de gaten houdt. Buiten het project ben ik bezig met opzichzelfstaande veranderingen. De business doet bijvoorbeeld een aanvraag binnen het domein Logistics & Manufacturing die vervolgens bij mij terechtkomt. Daarbij ben ik zelf verantwoordelijk voor het budget, de tijdlijn, communicatie met belanghebbenden en alle andere zaken die bij dit specifieke change proces komen kijken.

Veelzijdig dagelijks werk

Mijn dag bestaat uit het testen van processen die ingericht zijn, het controleren of deze inrichtingen volgens de requirements zijn gebeurd en de documentatie hiervan. Dat laatste is belangrijk voor als we later nog iets willen veranderen. Zo weten we precies hoe het systeem is ingericht. Daarnaast ben ik ook bezig om veranderingen af te stemmen met andere afdelingen en belanghebbende. Want als iets verandert in een bepaald proces, heeft dat ook invloed op bijvoorbeeld finance, planning en andere afdelingen. Dit moet besproken en afgestemd worden, voordat de inrichting plaatsvindt.

Mijn werk is zeer uitdagend en erg leuk! Waar ik veel voldoening uit haal is het inrichten van iets dat er nog niet is en er een succes van maken. Dat mensen daardoor slimmer en sneller kunnen werken en ik hieraan mag bijdragen. Daarnaast kom ik steeds weer in contact met nieuwe collega’s, afdelingen en tools die ik nodig heb om mijn dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. In het begin was ik vooral druk bezig om het proces te leren kennen. Nu ik hier al wat langer zit, begrijp ik steeds beter wie wat doet binnen de organisatie en hoe alle systemen en processen in elkaar grijpen. Het is soms een lastige puzzel, maar juist ook een uitdaging! Samen met mijn collega’s lukt het toch altijd weer om de juiste weg te vinden.

Wil jij net als Jeroen je carrière een kickstart geven met het SAP traineeship van iTrainee? Doe de test en check of je past in het profiel!

Werken als SAP Consultant

via iTrainee

Afgestudeerd? En nu? Meteen aan de slag, of eerst nog doorleren? Ons traineeprogramma voor SAP, de meest gebruikte bedrijfssoftware ter wereld, biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Alleen voor ambitieuze talenten! Kun jij het aan?

Ja, vertel me hoe dat werkt!