Career Advice

Een carrièreswitch eng? Nee joh!

Bob Tonglet
15 mrt 2022

Je hebt jaren gestudeerd en denkt toch aan switchen naar de IT, maar is dat niet zonde van mijn opleiding? Je werkt 40 uur per week maar overweegt om over te stappen naar de IT, is dat geen gigantisch risico?

5 tips om wel overwogen de stap te zetten naar de IT

Tip 1

Lees je in! Dit lijkt natuurlijk een logische stap, maar wordt toch vaak overgeslagen. Zo lopen veel mensen nog met het idee rond dat IT-werk stoffig en voor nerds is, terwijl dat al lang niet meer zo is! Er zijn zoveel verschillende rollen in de IT, waarbij de ene rol veel meer in de code aan het werk is en de andere veel communicatiever en socialer zijn. Verdiep je eens in welke rollen er zijn en wat voor werkzaamheden daarbij horen. Wat past bij jou? En wat niet? Ben je er eenmaal achter waar jouw interesse binnen de IT ligt? Probeer het dan uit! Er zijn duizenden online tools en leerlijnen die je kunt gebruiken om de benodigde kennis tot je te nemen en van start te gaan.

Tip 2

De kwaliteiten en kennis die je tijdens je vooropleiding hebt opgedaan komen waarschijnlijk enorm van pas binnen de IT. Zo zijn je soft skills ontzettend belangrijk binnen de teams en kun je daardoor meteen het verschil maken. De hard skills van de IT leer je natuurlijk “on-the-job”. Dus die opleidingen en ervaringen die je al hebt opgedaan komen enorm van pas binnen je functie!

Tip 3

Maar hoe weet ik nou hoe het is om binnen de IT te werken? Simpel: vraag het gewoon! Wij Calco’ers hebben ook gestaan waar jij nu staat en weten hoe lastig deze vraag kan zijn. Maar daarom weten wij ook hoeveel onze ervaringen jou kunnen helpen een weloverwogen keuze te maken. Daarnaast zijn er webinars en inhousedagen waar je een duidelijk idee krijgt van Calco en de traineeships. Ook krijg je hier de mogelijkheid om je vragen te stellen aan trainees die al in het traineeship zitten.

Tip 4

Overstappen van een vaste baan is natuurlijk nooit zonder risico, maar bij Calco wordt dit risico wel tot een minimum beperkt. Zodra jij door je eerste fase bent krijg je een vast contract en zorgen zij voor de juiste match met een van de vele bedrijven waarmee Calco samenwerkt. Daarnaast groei je bij je inzet in een rol die bij jou past en is het uiteindelijke doel dat je na het traineeship in dienst gaat bij de opdrachtgever. Dit gebeurt ook bij 95% van de trainees. Hierdoor is de kans op werk dus behoorlijk zeker. Daarnaast is de IT een groeiende sector waar ze al jaren handen te kort komen omdat er zo veel werk in is!

Tip 5

De laatste tip is simpel en moeilijk tegelijk: Zorg ervoor dat je weet waar je aan begint. Probeer eens te ervaren hoe het is om in de IT te werken. Ga bijvoorbeeld eens een werkdag aan een IT-project zitten en kijk of je dat de hele dag vol kan houden. Bepaal dan aan het einde van de dag of je het nog steeds een goed idee vindt om deze stap te zetten.

Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg, en schroom niet om tip 3 meteen uit te voeren en stel gerust je vragen via Linkedin!